Studietur til Romania.

Rett over nyttår satte lederen av foreningen FFB Natasha Pedersen, Trond Backer og Arne Bang seg på flyet til Romania, der det på dette tidspunkt ble satt kulderekord i Europa. Fem dager ble tilbragt i Romania i fra 8 til 13. januar for å se og lære av deres fantastiske arbeid i barnepalliasjon i et av Europas fattigste land. Gjennom disse fem dagene gikk turen fra Bucuresti, til Brasov og Bacau.

I 2016 søkte den rumenske organisasjonen Asociatia Lumina midler fra EEA Grant til å utvikle deres prosjekt og arbeidet med barnepalliasjon i Romania og ønsket å involvere FFB i sitt arbeid. Representanter fra Asociatia Lumina var på besøk i Norge høsten 2016 og nå var det endelig vår tur til å besøke dem.

FFB er inne i en svært spennende periode og skal nå gå i gang med innsamling til Norges første barnehospice, derfor var det naturlig å også involvere Backer & Bang som skal lede arbeidet med kommunikasjon og fundraising for prosjektet til FFB i årene fremover.

Gjennom disse dagene var vi på besøk på Hospice Casa Sperantei i Brasov og møtte både direktør for hospice, Malina Dumitrescu og barnelegen Delia Britar. Hospice ble grunnlagt i 1992 og er en ideel stiftelse som startet med hospicetjenester i hjemmet, primært for voksne onkologi pasienter. I 2002 startet man med å ta imot pasienter, både voksne og barn. I dag er det en egen avdeling for barn, der Delia Brita er leder og pediater som har spesialisert seg på barnepalliasjon. Vi fra Norge fikk møte flere av barna som hadde dagaktiviteter der og noen av pasientene som var innlagt på hospice. Hospice hadde også et svært velfungerende program med mange frivillige. Casa Sperantei er blitt anerkjent som en av de fem sentrene for fremragende forskning (palliative beacons) i sentral- og Øst-Europa, og har fått internasjonal anerkjennelse for kvaliteten på sine tjenester.

Møte med noen fra staben på Hospice Casa Sperantei i Brasov.

Turen gikk så videre til Bacau, der vi skulle tilbringe resten av tiden. Her fikk vi møte hele teamet til Asociatia Lumina. Direktøren Mihaela Dumitrache, psykologen Marcela, fysioterepauten, sykepleierne, sosionomen med flere. Etter en dag med samtaler, presentasjoner og dialogutveksling skulle vi få noen sterke møter med to av familiene som var inkludert i deres program for «hospice i hjemmet». Vi møtte familien Iacob og deres 11 år gammel datter som har en alvorlig og progrierende hjerneskade, og familien Paun som har en datter på 17 som hadde fått store hjerneskader etter fjerning av en hjernesvulst. Sterke møter som vi enda bærere med oss. Vi kunne i hvertfall konkludere med at tjenestene som Asociatia Lumina utfører,  har et enormt potensial og utgjør en enorm forskjell. Etter sterke møter og inntrykk kunne vi avsluttet dagen ved å besøke byggeplassen for å se på byggingen av Romanias første barnehospice.

Et sterkt møte med familien Paun og deres 17 år gamle datter

 

 

 

 

 

 

En hel dag var også satt av til å møte i Bacau County Council for å diskutere samarbeidet mellom FFB og Asociatia Lumina, og hvordan vi gjensidig kunne bidra og hjelpe hverandre. I møtet deltok både ordføreren, politikere og representanter fra sykehuset i Bacau. Her var også pressen tilstede, noe som resulterte i både nyhetsinnslag på tv og i avisen.

De siste dagene ble den palliative enheten på sykehuset i Bacau også besøkt, og vi hadde et møte med legene som jobbet der Adina Lupu og Elena Bilbor. To sterke kvinner med et brennende hjerte for palliasjon. Turens siste dag brukte vi på å oppsummere, og lederen i FFB bistod også til å definere noen satsningsområder og videre strategi for utviklingen av barnepalliasjon i Romania. Asociatia Lumina har helt klart noe å lære oss om hvordan man kan få til mye av lite, og hvordan hjerteengasjementet kan være en enorm drivkraft.

Her kan du se reportasjene fra tv og avisen