Studiebesøk fra Romania

I vår ble vi kontaktet av Asociatia Lumina, som er en frivillig organisasjon i Romania som jobber med bl.a. barnepalliasjon. Organisasjonen ble grunnlagt i 1988 av organisasjonen «Cry in the dark» fra UK.

Du kan se mere om organisasjonen i den flotte videoen her og lese mere om dem på deres hjemmeside

Tidlig i vår, fikk vi en forespørsel om vi kunne tenke oss et samarbeid me dem, og etter mange eposter og telefonmøter på Skype, møtte lederen Natasha Pedersen fra FFB og direktøren for Lumina Association Michaela Dumitrache og kommunikasjonsrådgiveren Mara Matei for første gang i Dublin på en barnepalliasjonskonferanse. Her ble samtalene tatt videre og Asociatia Lumina, som fikk innvilget midler fra EEA og Norway Grants, som siden 2009 har støttet 86 ulike programmer i 16 land for å redusere økonomiske og sosiale ujevnheter i EU. Norway Grants består av Norge, Island og Liechtenstein.

Før sommeren søkte Asociatia Lumina om prosjektmidler via EEA for å komme på studiebesøk til Norge for å se og lære hvordan vi jobber innen barnepalliasjon og for å presentere sitt prosjekt. De er nemlig godt i gang med å bygge sitt første barnehospice i Romania- Hospice Casa Albert. Her kan du se bildene fra byggeplassen.

WP_20160805_10_56_27_Pro WP_20160805_10_56_49_Pro WP_20160805_10_57_11_ProWP_20160805_10_58_24_Pro

Tre hele dager ble brukt til å utveksle erfaring og kunnskap innen barnepalliasjon. I tillegg fikk representantene fra Asociatia Lumina besøke en privat barne og avlastningsbolig i Oslo for å se og lære hvordan de yter tjenester for alvorlig syke barn og unge.

I Romania er det første barnehospice - Hospice Casa Albert forventet å stå ferdig i desember 2016. En gruppe fra FFB skal reise ned til Bacau i Romania i Oktober for å se og lære mere om deres arbeid. Her kan du også lese om hva de sier om sitt opphold i Norge.