Sommertips: Ta med deg våre 10 mest populære podkastepisoder på ferie

Helt siden 2020 har vi i Foreningen for barnepalliasjon produsert podkasten Å leve til vi dør, og vi har hatt mange spennende gjester med fine, sterke, triste, rørende og interessante historier. I denne saken lister vi opp våre ti mest lyttede podkastepisoder så langt i år.  

Gledelig fornøyelse - og riktig god sommer! Og har du tips til gjester vi bør invitere til podkasten vår? Eller vil du kanskje selv være gjest? Send gjerne en e-post til oss på kontakt@barnepalliasjon.no.  

Olaug Bollestad: – Av og til sa sykehusledelsen at de var glade de bare hadde én av meg 

Selv om hun har vært både statsråd og ordfører, så er hun utdannet intensivsykepleier.

– Jeg har jobbet med liv og død i lenger tidsrom enn jeg har vært politiker. Når du jobber enten med akutt syke eller syke som ligger på intensiv over tid, så handler det om å møte folk i den mest sårbare tiden av livet, sier Bollestad.

Klikk her for å lytte til episoden med Olaug Bollestad.

Pårørende Guri Størvold: – Når tar du egentlig kontakt med et hospice?

Da moren til Guri Størvold ble alvorlig syk var det mange spørsmål og utfordringer som kom på løpende bånd. Lykken ble til slutt et hospice i Malvik.

Før julen i 2019 fant legene ut at det var noe som ikke stemte. Kristin, Guris mor, ble diagnostisert med bukspyttkjertelkreft. Det er en av de mest hissige kreftformene. Etter flere innleggelser, både på St. Olav i Trondheim og på Levanger sykehus, ble det slått fast at kreften var borte.

Fokuset kunne endelig handle om å leve. Men i julen i fjor snudde det. Kristin var i dårlig form, og det tok ikke lang tid før det ble påvist tilbakefall. Legene ga beskjed om at det nå var begrenset tid igjen av livet.

– Vi visste ikke om moren min hadde tre måneder eller tre uker igjen. Vi visste ingenting. Og når ringer du egentlig til et hospice? Det var det ingen som kunne fortelle meg, sier Guri Størvold i podkasten.

Klikk her for å lytte til episoden med Guri Størvold.

Erna Solberg: – Vi liker ikke å tenke på at barn dør  

Erna Solberg har styrt skuta Norge gjennom både kriser og pandemi. Etter åtte år står en rekke saker igjen som politisk arv etter den tidligere statsministeren, og særlig én av sakene kommer vi i Foreningen for barnepalliasjon til å huske i lang tid: at hun ledet regjeringen som bevilget de første midlene til landets første barnehospice.

Tilbake i mai 2013, samme år som Erna ble statsminister, sa hun at Norge hadde et stykke igjen å gå for å nå målet om verdig omsorg ved livets slutt. I denne podkastepisoden lurer derfor generalsekretær og programleder Natasha Pedersen på hvordan Erna selv mener det palliative tilbudet er i dag sammenlignet med før hun ble statsminister.

Neste år åpner Andreas Hus, og det lange arbeidet med å etablere Norges første barnehospice har endelig blitt realitet. Hvorfor trenger vi et barnehospice?

– Det er viktig å sette barnepalliasjon på dagsorden, fordi disse barna og familiene trenger en annen slutt på livet, og de trenger hjelp til helt andre ting enn bare det som er det medisinske, sier Solberg i episoden.

Klikk her for å lytte til episoden med Erna Solberg.

Jan Willy Løken: Hvordan er det å jobbe med døden hver eneste dag?

I Norges største begravelsesbyrå kjenner de godt til de mange vanskelige beslutningene og valgene som må tas ved et dødsfall. I denne episoden møter du Jan Willy Løken som er daglig leder i begravelsesbyrået Jølstad.

Helt siden han startet som ferievikar i begravelsesbyrået for 30 år siden, har Jan Willy jobbet tett med døden og mennesker som opplever sorg og fortvilelse. I denne podkasten kommer han til oss for å dele sine tanker rundt det han mener er det viktigste ritualet vi har – begravelse.

Klikk her for å lytte til episoden med Jan Willy Løken. 

Tommy er far til et alvorlig sykt barn, og han fikk spørsmålet: – Skal du også være med?  

Livet som far til Annika ble ikke sånn Tommy Flata hadde sett for seg, før datteren kom til verden etter en traumatisk fødsel i 2008. I denne episoden kommer Tommy for å dele sine erfaringer og tanker rundt det å være far til et alvorlig sykt barn.

Fedres rolle i det å ha og leve med alvorlig syke og døende barn er lite forsket på. I møte med helsevesenet opplever også mange foreldre til alvorlig syke barn at de fleste henvender seg til mor. Dette har også Tommy følt på.

Klikk her for å lytte til episoden med Tommy Flata.

NRK-profil Helene Sandvig: – Det handler om å se mennesket bak en diagnose

Journalist og NRK-programleder Helene Sandvig har gjennom sine mange institusjonsbesøk i den populære tv-serien “Helene sjekker inn” opparbeidet seg lang erfaring med ulike deler av helsesektoren.

Etter fem sesonger og besøk på 21 institusjoner over hele landet, har Helene lært at det er viktig å være bevisst på hvem man er i møte med andre. Denne uken gjester hun podkasten for å snakke om trygghet, døden og de vanskelige spørsmålene.

Har Helene hørt ordet ventesorg? Når er det riktige tidspunktet for å snakke om døden? Og hva tenker hun egentlig om hospicefilosofien?

Klikk her for å lytte til episoden med Helene Sandvig. 

Isabell Pedersen: – Hadde vi hatt barnehospice i Norge, så hadde livet mitt sett ganske annerledes ut 

I denne episoden av Å leve til vi dør er det Isabell Pedersen som er gjest. Hvordan er det å være søsteren til en som skal dø?

Hør Isabell sin ærlige og sterke historie. Den første sesongen av podkasten vår handlet om Andrea. Hun var datteren til Natasha Pedersen, generalsekretær i FFB, og døde 17 år gammel i 2010. Men vi snakket lite om Isabell – Natasha sin andre datter.

Hvordan er det egentlig å være «den friske» når alt virker håpløst og uendelig vanskelig? Klarer man å kommunisere med sin syke søster? Hvordan snakker man med venner og klassekamerater? Og hvordan påvirker det eget liv?

– Hvis vi hadde hatt barnehospice i Norge, så hadde livet mitt sett ganske annerledes ut. Det har sklidd ut. Jeg har slitt med skole, rus, hatt depresjoner og angst. Dette kunne vært forebygget med et barnehospice, sier Isabell i podkasten.

Klikk her for å lytte til episoden med Isabell Pedersen.

Astrid Rønsen: Møt Norges hospice-mor! 

I denne episoden blir du bedre kjent med Astrid Rønsen, som av mange tituleres som Norges hospice-mor. Hva var hennes vei inn i hospiceverdenen? Hva er hennes tanker om hva den norske hospice-motstanden skyldes? I tillegg får du høre mer om hva et hospice egentlig er, forskjellen mellom hospice for voksne og barn – og hvorfor hospice er et viktig tilbud som supplement til eksisterende, offentlige helsetjenester.

Klikk her for å lytte til episoden med Astrid Rønsen. 

Foreldrene Nina og Muntassir: – Vi vil hjelpe andre. Med erfaring, støtte og kjærlighet. Vi kommer til å være der 

Nina og Muntassir El-Sayed er foreldre til flere barn. Datteren deres Sara har en sykdom hun ikke kommer til å overleve. I denne episoden deler de åpenhjertig sine refleksjoner om situasjonen de som familie står i.

Vi har tidligere omtalt historien til Nina og Muntassir, eller Monty, på nettsidene våre. Denne uken kommer de til podkasten for å fortelle om hvordan det er å plutselig stå i en situasjon med et sykt barn.

Hvordan fungerer arbeidslivet? Hvordan blir forholdet til venner? Hvordan tar man godt nok vare på de friske søsknene? Og ikke minst: Kan man som foreldre snakke om og planlegge begravelsen til Sara?

Klikk her for å lytte til episoden med Nina og Muntassir. 

Generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy: - Frivillig innsats er helt avgjørende 

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy, er tydelig på at landets første barnehospice nok ikke hadde skjedd uten den frivillige innsatsen som er lagt ned – blant annet fra Foreningen for barnepalliasjon.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 300 medlemsorganisasjoner som til sammen representerer over 50 000 lag og foreninger fra nord til sør i Norge.

Foreningen for barnepalliasjon er medlem. Slotterøy er med det den øverste lederen for hundretusenvis av frivillige som hver dag står på for å gjøre en innsats for kultur og samfunnsliv.

Klikk her for å lytte til episoden med Stian Slotterøy.