Samlet inn penger til Andreas Hus med live billedkunst

Nina Bjølgerud, som til vanlig jobber som familieterapeut, fikk tips om Andreas Hus gjennom datteren sin. Da de undersøkte ulike organisasjoner de kunne donere pengene til fra kunstauksjonen, var familien opptatt av å finne et tema det er enkelt for mange å engasjere seg i.

– Alle kan føle noe for eller relatere seg til barnehospice. Enten du har barn, barnebarn, er søsken eller ikke har barn. Mange har erfart gjennom sykdom og død i familie, blant kjente eller bekjente hvilken verdi et hospice kan ha i en vanskelig tid for den syke og dem rundt. Da er det forunderlig at det per idag ikke finnes et tilbud av den typen for familier med alvorlig syke barn. Det var derfor enkelt for oss å ville gi til Andreas Hus.

Kunstneren Jonny Hurts (f. 1985), født Jonny Aaseth, har blant annet hatt utstilling på Fineart i Oslo. Hurts har bakgrunn som profesjonell snowboardkjører, og har en tilnærming til kunst inspirert av dette miljøet - uorganisert, personlig og fritt.

- Vi kom på en idé hvor vi ville lage et bilde mens det var mennesker til stede på fest. Jonny Hurts gjorde kunst for første gang, live, slik at alle fikk se han jobbe, sier Bjølgerud.

Bjølgerud forteller at hun holdt en introduksjon for deltakerne på festen om hva Andreas Hus var, hva pengene ville gå til, og selve auksjonen ble gjennomført som en silent auction. – Det var viktig at folk ikke følte noe press til å betale, men at det kom fra hjertet, sier Bjølgerud.

Som familieterapaut er Bjølgerud spesielt opptatt av hvordan kriser kan ramme familier og kommunikasjon mellom familiemedlemmer.

- Det å ha et alvorlig sykt barn er noe som ikke bare rammer familien, men også omgivelsene rundt. Søsken som plutselig opplever at en mor eller far ikke er mentalt og fysisk til stede for dem lenger, eller ektepar som ikke mestrer å kommunisere med hverandre i sorgen. En slik situasjon har så mange ringvirkninger. Som samfunn har vi et ansvar for å hjelpe folk som er i den type krise, sier Bjølgerud.

Kunstneren Jonny Hurts har blant annet hatt utstilling på Fineart i Oslo.

Hun mener at temaet fortsatt er tabu i Norge, og at vi må tørre å lufte og ufarliggjøre det. - Folk sliter med å kommunisere om alvorlig sykdom og død med og til barn. I jobben min ser jeg at mange mangler ord for å kommunisere sorg og fortvilelse. De har rett og slett ikke et vokabular for det.

Bjølgerud legger til at det er så viktig for familier å ha trygge folk rundt seg, og at Andreas Hus kan være et slikt sted. -Man trenger noen som bare er til stede, som kan hjelpe og som gjør at du ikke opplever at du er alene. Noen som kan støtte familien til å kommunisere godt med hverandre, i og gjennom krisen.

Generalsekretær i FFB mottok beskjeden om donasjonen fra Bjølgerud, og ble helt overveldet.

- Det er så fantastisk at det finnes så flotte mennesker der ute, som på eget initiativ gjør dette for Andreas Hus. Jeg blir rørt til tårer, og er så takknemmelig. Gaven vil komme så mange familier ved Andreas Hus tilgode, og den vil leve videre i manges liv fremover, sier Pedersen.

Pedersen skal også i løpet av vinteren møte Nina og Bård Bjølgerud på Pangea Property Partners, selskapet som arrangerte auksjonen, for å fortelle og informere dem mer om Andreas hus.

Vil du vite mer om Andreas Hus og hvordan du kan støtte vårt arbeid? Les mer her.