Politikerne er positive til Andreas Hus: – Barnehospice er kommet for å bli

Da Natasha Pedersen informerte politikerne om foreningens arbeid, fikk hun udelte positive tilbakemeldinger. – Jeg er sikker på at barnehospice er kommet for å bli, sier Høyres Tone Trøen.  

Den tidligere stortingspresidenten, nå leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, vet hva hun snakker om: I flere år har hun jobbet som sykepleier. Da Natasha Pedersen nylig møtte henne, uttrykte Trøen viktigheten av hospicetilnærmingen i helsetjenesten. 

IVRIG: Natasha Pedersen la frem status for Andreas Hus for Høyres Tone Trøen.

Norge henger etter

– Den må vi bare se mer av. Foreningens jobb retter seg mot barn og deres familier, og jeg er helt sikker på at barnehospice er kommet for å bli i Norge. Arbeidet er kommet mye lenger i andre land, sier Trøen. 

Danmark har per dags dato to barnehospice og er allerede i gang med å bygge sitt tredje, Tyskland har 17 i tallet - for å nevne noen. 

Andreas Hus historisk

Natasha Pedersen uttrykte at hun ønsket å synliggjøre at det som nå skjer i Kristiansand, er historisk: Norges første barnehospice kan ønske gjestene velkommen allerede i januar 2023. 

FREMTIDEN: Tone Trøen (H) mener barnehospice er fremtiden i Norge. Her med Natasha Pedersen.

– Et opphold på Andreas Hus - og arbeidet vi gjør - er bra for det syke barnet og dets familie. Men det er også en samfunnsøkonomisk tanke bak, sier hun.

Viktig for helsepersonell

Pedersen utdyper:

– Vi er en ideell aktør. En nasjonal, frivillig forening som bidrar til å bygge opp igjen familiene som står i sin tyngste sorg. Dermed er de bedre rustet for å komme seg videre og i jobb, noe som er bra fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. 

Tone Trøen er opptatt av at arbeidet også er til det positive for alle som jobber med palliasjon.

– Dette er fremtiden for helsepersonell som trenger spesialisert kompetanse og bli ivaretatt, konstaterer Trøen. 

Familier ivaretas

Andre nestleder for helse-og omsorgskomiteen, Bård Hoksrud (FrP), mener Andreas Hus vil dekke et behov som landet ikke har i dag. 

– I dag blir gjerne de etterlatte stående igjen uten mulighet til å komme seg videre, fordi de ikke får hjelpen de trenger. Nettopp derfor er Andreas Hus og barnehospice viktig. Hele familien blir ivaretatt, sier Hoksrud. 

POSITIVE: Bård Hoksrud og Morten Wold (begge FrP) er svært positive til arbeidet som Natasha Pedersen og Foreningen for barnepalliasjon gjør

Imponert over arbeidet

Hans partifelle Morten Wold er enig:

– Det er allerede gjort et strålende arbeid, takket være Natasha Pedersen. Det å miste et barn må være det verste man kan oppleve. At du da får mulighet til å ta farvel på en god måte over tid, og at du får et helt apparat rundt deg til å komme deg på bena, er avgjørende, sier Morten Wold.

ENGASJERT: Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) fulgte godt med da Natasha Pedersen informerte om blant annet den samfunnsøkonomiske fordelen med barnehospice.

 

INTERESSERT: Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Martin Ulvestad Østerdal, var lydhør da Natasha Pedersen møtte ham med informasjonsmateriell.