Pårørendealliansen: - 136.000 årsverk utføres av pårørende hvert år

Anita Vatland, initiativtaker og daglig leder i Pårørendealliansen, er ukens gjest i podkasten vår. Hun kommer for å snakke om hvordan alliansen hver dag jobber for å gjøre livet til noen som har det tøft litt lettere. Hva har egentlig skjedd når det gjelder pårørendeomsorgen i Norge de siste årene? Trenger vi pårørendes helsetjeneste?  

Pårørendealliansen er en paraplyorganisasjon for pårørende og deres rettigheter. Alliansen jobber for å synliggjøre pårørende og familieomsorgens utfordringer, uavhengig av hvem man er pårørende til. 

- Norge var det siste landet i Europa som fikk en paraplyorganisasjon for pårørende. Da vi startet opp organisasjonen vår i 2014 hadde Sverige hatt en organisasjon på pårørendesiden i 20 år, sier Vatland. 

I dag er Pårørendealliansen en veletablert organisasjon som også er en aktiv pådriver i utformingen av pårørendepolitikk på vegne av alle pårørendegrupper. Foreningen for barnepalliasjon er medlem av alliansen:  

- Pårørende er en sentral del av arbeidet vårt med barnepalliasjon. Pårørende er en del av en familie. Pårørende skal bli sett, ivaretatt og hørt, sier generalsekretær i FFB, Natasha Pedersen.  

Pårørendealliansen estimerer at 800.000 mennesker i Norge er i en pårørendesituasjon til enhver tid. 

Organisasjonen kjemper for å gjøre livet til pårørende bedre, uansett hvem man er pårørende til og uavhengig av diagnose og tilstander. Vatland forteller at 136.000 årsverk utføres av pårørende, et tall som ble bekreftet i «Pårørendestrategien» som kom i 2020. Knyttet til dette tallet er det viktig å huske at alle har forskjellig motiv for pårørenderollen:  

- Vi vil hjelpe våre nærmeste. Vi ser at det offentlige ikke strekker til i tilfeller de burde vært der. Noen gjør det av plikt, andre av vane og holdning. Det er et stort mangfold av pårørende, og det prøver vi å legge til rette for i tilbudene våre, sier Vatland. 

Hør mer om hva Vatland tenker om utfordringene helsevesenet står ovenfor, hvordan pårørendeomsorg er i Norge sammenlignet med andre land og Pårørendealliansens viktige arbeid i vår nyeste episode av «Å leve til vi dør». 

Episoden finner du også på Spotify, i Apple Podcast eller der du vanligvis lytter til podkast. Du kan også lytte direkte via avspilleren nedenfor: 

 

Du kan lese mer om Pårørendealliansen her.