Følelsesladd fødselsdagsfest

Foreningen oppstod gjennom engasjementet til Natasha Pedersen som i sytten og et halvt år fikk være mammaen til Andrea her på jorda. Helt fra starten levde Andrea med svært alvorlige, livsbegrensende tilstander. I løpet av disse årene tenkte Natasha mang en gang:

«Hvorfor har vi ikke lindrende enhet for barn her i Norge? Vi er rike på penger, men fattige på omsorg».

Allerede flere måneder før Andrea døde, vokste et organisasjonsfrø frem inne i magen til moren - og fra den dagen datterens hjerte ikke lenger slo, har Natasha Pedersen levd for en organisasjon som har vokst seg gradvis større, både i omfang og resultater.

– FFB er grunnlagt på kjærligheten jeg har til mine to barn. Mitt himmelske barn, Andrea, og mitt jordiske, Isabell. Foreningen ble til som et resultat og summen av mitt livs smerte og sorg, samt kjærligheten jeg har for livet, sier Pedersen og tilføyer:

– Det er nesten ufattelig at vi har jobbet i ti år allerede. Det har vært en lang vei å gå, men jeg tror og håper vi har gjort mye riktig underveis. Vi har bygget stein for stein, og det har vært mange opp- og nedturer i disse ti årene.

Forrige lørdag havner definitivt i kategorien oppturer.

Fornuft og følelser

Feiringen på Radisson Blu Caledonien Hotel ble vakkert, varsomt og varmt morsomt bundet sammen av kveldens vertinne, Solveig Kloppen. Hun var forberedt på en emosjonell kveld.

– Dette er annerledes enn hva jeg pleier å gjøre, men jeg ble veldig glad for å bli spurt. FFB gjør en fantastisk jobb.

Selv om hun heldigvis har sluppet å oppleve alvorlig sykdom hos egne barn, har den folkekjære programlederen opplevd tøffe tap, noe TV-seerne ikke minst fikk se i «Det jeg ikke fikk sagt», en høyst personlig serie om Kloppens møte med døden gjennom tapet av sin søster og sin mor.

– Jeg har opplevd ventesorg, sorg og tap. Jeg har kjent på kroppen hvor vondt det gjør, sier hun.

Lørdag kveld var Solveig synlig berørt flere ganger, ikke minst da hun intervjuet en av foreningens ambassadører, 17 år gamle Markus Hagen Calado. Han har en sykdom der kun én prosent av dem som rammes får oppleve sin egen tiårsdag. På lørdag var han selvskreven gjest, og en av hovedpersonene under arrangementet til 10-årsjubilanten.

«Ikke ta noe for gitt. Det er altfor mange som tar livet forgitt og ikke tenker på hvor heldige de er som i det hele tatt lever. Sett pris på livet og alle som er rundt dere, og ta godt vare på hverandre», var noen av tankene den reflekterte 17-åringen formidlet til salen.

Løfterik kveld

Blant kveldens mange talere fant vi blant annet tidligere barne- og familieminister, Laila Dåvøy, tidligere eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen, som har takket ja til å sitte i FFB sitt styre fra april neste år, samt stortingsrepresentantene Silje Hjemdal (Frp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF). Skal vi tro stortingspolitikernes ord og løfter denne kvelden, ligger foreningen godt an til å få realisert sitt store mål - Norges første barnehospice med tilhørende kompetansesenter i Kristiansand - i løpet av de nærmeste årene.

Også helseminister Bent Høie ville medvirke til festen, selv om han ikke hadde anledning til å være i salen. I en videohilsen til FFB, som ble vist fra scenen, sa han blant annet dette:

«Dere har gjort en fantastisk jobb i ti år nå. Før disse ti årene var det få i Norge som hadde hørt om barnepalliasjon som et eget begrep. Tusen takk for jobben så langt! Jeg gleder meg til samarbeidet videre.»

Milliongave

Et annet høydepunkt stod gjestene Bjørn O. Bergholtz og Svein Dåsvatn fra Den Norske Frimurerorden for. De hadde nemlig med seg en gavesjekk til foreningen på hele én million kroner! Like mye som pengene, var Natasha Pedersen opptatt av takke for oppmerksomheten Frimurerordenen har gitt FFB ved å tildele foreningen deres nasjonale gave.

Innimellom rause gaver og alle ord som ble servert, fikk medlemmer og gjester sette tennene i en deilig treretters festmeny bestående av blomkålsuppe, langtidsstekt entrecote av kalv og is-symfoni.

Ekteparet Maria Arredondo og Torstein Sødal serverte vakre musikalske innslag - som også i høyeste grad falt i god smak hos publikum.

Helt til slutt fremførte Sødal disse ordene som får bli stående som et riktig punktum for en flott kveld:

– Ta vare på små øyeblikk. Ta vare på vår tid. Lev livet – livet ut.