Et gyllent bidrag

«Hei, jeg er på hytta!» Svarer Siw entusiastisk da vi ringer opp på videolink. Hun snur kameraet bort fra seg selv – rett ut mot vannet og Ryfylke-landskapet – mellom Stavanger, der hun bor, og Haugesund.

«Skal dere ikke til Sørlandet?», spør folk 52-åringen som er født og oppvokst i Kristiansand.

– Vi har allerede vært på hytta til foreldrene mine, i Blindleia. Men nå er vi på vår egen. Det er vår første sommer her. Vi hadde troa på at det ville bli like fint vær som på Sørlandet i år. Så langt har det slått til, konstaterer hun fornøyd.

Glitrende start

For 15 år siden leste Siw i Fædrelandsvennen om Natasha og hennes førstefødte datter, Andrea Kjærstad Pedersen. Dette var mens Andrea fortsatt levde.

– Ordene og historien gikk i hjertet mitt. Samtidig som jeg kjente på enda sterkere takknemlighet over å ha vært så heldig å få to friske barn selv, gjorde kampviljen og pågangsmotet til denne moren et sterkt inntrykk på meg. Jeg ble rett og slett veldig berørt, og bestemte meg for å sende henne et smykke.

Smykket skapte begeistring og varme følelser inni Natasha da det nådde fram, og linken mellom dem skulle etter hvert også føre til flere gylne bidrag for foreningen.

– Det første jeg designet var «Andreas amulett». Siden ble det noen andre ting, og nå nylig altså de to smykkene «Andreas Hjerte» og «Andreas Hus», sier smykkepåfinneren.

Smykkene er å få kjøpt i nettbutikken vår. 

Når hun arbeider frem smykker utvikler hun selv ideene, bestemmer materialvalg og lager den første tegningen, før hun sender skissen av gårde til sin faste samarbeidspartner som lager den tekniske tegningen. Deretter blir smykkene laget i Bangkok. På den måten blir smykkeprisen overkommelig for de fleste.

– Derfor kaller jeg meg smykkepåfinner, ikke smykkedesigner. Jeg har ingen designbakgrunn, forteller Siw.

Men arvelig gull-belastet, det er hun.

– Bestefaren min, Lars Wroldsen, var gullsmed i Kristiansand. Jeg begynte å jobbe i butikken hans så smått allerede før jeg var tenåring, sier Siw.

Moren Lise Schønberg er dessuten en av landets fremste smykkekunstnere, men selv valgte hun en retning som innebar markeds- og produktarbeid. I dag arbeider hun 40 prosent stilling i Eik barn, en design- og produksjonsbedrift med hovedvekt på produksjon av gaver til barn – slik som dåpsgaver, samt 30 prosent stilling for en byggmester.

– Mannen min jobber 150 prosent for Equinor, så da er det greit at jeg nøyer meg med 70 prosent, sier 52-åringen og lar en lett latter trille ut i sommervarm hyttestue.

– Så får jeg også litt tid til å drive med andre prosjekter og veldedighet, forklarer hun.

I tillegg til å være FFBs egen, høyt verdsatte smykkepåfinner, er hun kasserer og styremedlem i Stavanger Soroptimistklubb.

– Det er et nettverk som støtter våre medsøstre over hele verden, opplyser Siw. Søsterklubben har blant brønnprosjekter i fattige deler av verden, og de jobber mot trafficking; menneskehandel og utnytting.

Med hjertet på rette sted

– Jeg synes det er fint og meningsfylt å kunne bidra, og jeg er veldig glad for at jeg på min måte også kan bidra til å få inn tiltrengte midler til FFB. Jeg vil også trekke frem at jeg har hatt god hjelp av Tania og Autumn Lines ltd som også stiller opp, samt av både tidligere og nåværende arbeidsgivere Christophersen og Eik barn som har bidratt til å få smykkene billigst mulig transportert fra Bangkok der de tilvirkes. Også i Bangkok har vi fått en veldig god avtale, slik at overskuddet blir størst mulig for FFB.

– Smykkene er rett og slett resultatet av en god dugnad fra start til mål?

– Ja, det er en god beskrivelse, sier Siw og smiler.

Når hun arbeider fram nye smykker, slik som disse to siste flotte smykkene til FFB, er hun innom flere ulike ideer underveis.

– Denne gangen hadde jeg 10-15 ulike ideer og tanker, blant annet sommerfugler og skyer i ulike fasonger. Målet er å få frem budskap, og bruke symbolene riktig. Budskapet må dessuten være mulig å få frem i størrelsen 1 x 2 cm, uten at det blir vanskelig å oppfatte, og uten at det blir for vanskelig å lage smykkene.

Som ofte før ble også denne gangen kjærlighet et nøkkelord.

– Jeg ønsket ikke at folk skulle gå med døden rundt halsen. Jeg ønsket å få frem det positive. Håpet. I så måte er kjærligheten alltid god å spille på. Håpet bæres av hjertet.

Smykket «Andreas Hjerte» har fått en sommerfugl, et symbol ofte brukt av foreningen, inni hjertet, mens smykke nummer to «Andreas Hus» har et hjerte inni huset.

– Jeg føler det ble riktig. Det kommer til å bli et sted som rommer masse kjærlighet, sier Siw, før hun blir stille noen sekunder.

– Jeg kunne aldri jobbet direkte med alvorlig syke barn selv, jeg hadde ikke klart det. Jeg tar av meg hatten for den innsatsen FFB og andre gjør for disse barna, og jeg er som sagt bare glad for at jeg kan bidra litt på min måte.

FFB takker så mye for Siw sitt verdifulle bidrag. Det er ingen tvil om at denne dama har et hjerte av gull!

Hjelp oss å hjelpe

Foreningen for barnepalliasjon jobber for helhetlige, gode og fleksible løsninger for de syke barna og deres familier. Vil du støtte vårt arbeid? Bli medlem eller VIPPS en gave til 11491.
Tusen takk for ditt bidrag.