En sommerhilsen til deg fra FFB

En annerledes reise

Foreldre får ofte spørsmål om hvordan det er å ha et barn med store utfordringer og hjelpebehov. For å få mennesker til å forstå hvordan dette er og hvordan det føles, kan vi beskrive det litt som dette:

Når du venter et barn er det som å planlegge en fantastisk ferie – til Italia. Du kjøper mange ulike reisebøker og legger fantastiske planer:
Til Colosseum, Michelangelos David, gondolene i Venezia og mye mer. Du lærer til og med mange gloser og uttrykk på Italiensk når du forbereder reisen. Det føles veldig spennende.

Etter måneder med sitrende spenning og forventninger kommer endelig dagen. Du har allerede pakket tingene i en koffert, og av gårde drar du. Flere timer senere lander flyet, og flyvertinnen sier over høyttaleranlegget:

«Velkommen til Nederland»

Nederland?!?

Du sier: «Hva i all verden mener du med Nederland? Jeg skulle jo reise til Italia! Jeg skulle jo ha vært i Italia. Jeg har drømt å reise til Italia hele mitt liv».

Men det er en endring i flyplanene. De måtte lande i Holland, og der må du være.

Det viktigste nå er at de ikke har tatt deg til et forferdelig stygt og skittent sted – fylt med pest, sult og sykdommer. Det er bare et annerledes sted.

Du må ut å kjøpe nye reisebøker. Deretter må du bare lære deg et helt nytt språk, møte en litt annerledes gruppe med mennesker som du ellers ikke ville ha møtt.

Det er bare en annerledes plass. Litt roligere enn Italia, og kanskje ikke fullt så fancy. Men når du har vært der en stund, får du igjen pusten din. Du titter deg rundt. Du begynner til og med å se at Nederland har vindmøller, og tulipaner! Landet har til og med Rembrandt.

Men alle du kjenner liker best å reise til Italia. De skryter av hvor fint og fantastisk det er i støvellandet, og hvor bra de har hatt det der. Mens du for resten av livet vil si «ja, det var der jeg egentlig hadde tenkt meg. Det var det som var den opprinnelige planen”

Og smerten vil aldri gå bort – fordi tapet av den drømmen er et stort tap. Men om du bruker livet ditt på å sørge over at du aldri fikk reisen til Italia, vil du heller aldri være fri nok til å være til stede og kunne nyte de veldig spesielle og fine tingene i Nederland.

Oversatt «Velkommen til Holland» av Emily Perl Kingsley, 1987.

Måtte solen skinne i ditt sinn i hele sommer - også når det regner. Vi ønsker deg og dine en riktig god sommer, uansett hvor den skal tilbringes.