– Det er overraskende at man ikke samarbeider bedre

I april ble Anne-Lise Torp Sells En del av FFB sitt nye styre som skal bringe foreningen inn i framtida. Den driftige 69-åringen kommer inn med mye energi og arbeidslyst, men også en stor dose undring over forholdene innen helsesektoren.

– Det har overrasket meg å se hvor hardt en organisasjon som FFB må kjempe, og hvor tungrodde beslutningsveiene faktisk er. Jeg er nærmest sjokkert over at ulike deler av helsesektoren, både offentlig og privat, ikke klarer å samarbeide bedre og se nytten av hverandre. Det virker som om mange er større konkurrenter enn bedrifter i det private næringslivet. Og der kan det være tøft, sier Torp Sells.

Suksesshistorie

Etter nesten femti år i næringslivet, vet hun hva hun snakker om. Anne-Lise vokste opp i hovedstaden, gikk på Oslo Handelsgym og bygget på med Markedsføringsskolen, før hun kastet seg ut i arbeidslivet. Det førte henne blant annet til København - som salgsdirektør for Skandinavia og Finland i en bedrift hun skulle jobbe for i 25 år. Men ett år i Kongens by var nok.

– Hjemlengselen ble for stor, innrømmer Anne-Lise.

En av hovedårsakene til det var sønnen som på det tidspunktet var 16 år,  bodde i Larvik og gikk på skole i Sandefjord.

Anne-Lise var 43 år da familien tok et valg og bosatte seg i Larvik.
I 1994 startet hun sitt eget selskap, Skangraf, som lager selvklebende produkter til grafisk industri; dekor for alt fra butikker til politibiler. I 2017 hadde bedriften vokst til å ha seks ansatte, en årsomsetning på 60 millioner og 9 millioner i resultat.

– Da tilbudet kom om oppkjøp fra en stor bedrift samme år, valgte jeg å takke ja. Tiden var riktig, sier hun.

Hun fortsatte selv å lede den daglige driften, helt til i fjor høst. Da overlot hun ansvaret som daglig leder til sin sønn. Hun fortsatte som key account manager og rådgiver fram til coronaen kom til landet.

– Det ga anledning til å ta en fot i bakken, og jeg fant at tiden var kommet for å trå inn i pensjonistenes rekker, forteller 69-åringen.

Meningsfylt

Selv om hun nå har frigjort tid, kommer ikke Anne-Lise til å ligge på latsiden. En del av tiden sin kommer hun altså til å vie FFB.

– Jeg har drevet med business i mange år. Nå har jeg lyst til å gjøre noe som gir mening på en annen måte. Jeg håper jeg kan være med og gjøre en innsats som bidrar til å hjelpe mennesker, sier Anne-Lise, før hun legger til at det ikke skal stå på hennes innsats.

– Jeg liker å bruke meg selv. I årevis har jeg jobbet både to og tre hundre prosent – firmaet har vært både jobb og hobby – så det ville aldri funket om jeg plutselig skulle legge meg ned på sofaen, sier hun og ler.

Anne-Lise har allerede sett seg ut et område der hun mener hun kan bidra til å styrke FFB .

– Jeg har venner som aldri hadde hørt om FFB. Jeg håper jeg kan være med og gjøre foreningen bedre kjent blant folk, ikke minst ved hjelp av digitale plattformer.

FFB er trygg på at Torp Sells vil være en god tilvekst til teamet, og selv kjenner hun seg varmt velkommen.

– Jeg synes medlemmene i styret utfyller hverandre godt med ulike styrker og egenskaper. Det er det som er fint med å jobbe i team, vi kan gjøre hverandre sterkere, sier 69-åringen.

I alle år som leder har hun fulgt følgende strategi:

– Jeg har alltid ønsket å ansatte folk som er bedre enn meg, mennesker som tilfører noe nytt. Slik får du også selv utfordringer å strekke deg mot.

Like viktig synes hun det er å styrke laget med mennesker som våger å si det de mener, og som ikke alltid er enig med deg.

– Det kan være behagelig med mennesker som snakker deg etter munnen, men det er lite utviklende.

Ny innsikt

Foreløpig er Torp Sells mest opptatt av å rose.

– Jeg er imponert over det arbeidet foreningen og generalsekretæren har lagt ned, og alt de har fått til så langt. Jeg beundrer pågangsmotet, og blir veldig inspirert av å skulle få bidra sammen med mennesker som brenner for noe. Dessuten er det spennende å få lære noe nytt, nærmest jubler Anne-Lise.

Hunden hennes, en Golden retriever ved navn Lotta, lar seg rive med i begeistringen og begynner å bjeffe.

– Hun høres ut som en løve, humrer matmor.

Lotta legger beslag på en god del av fritiden, men Anne-Lise passer og på å få nok tid til trening i form av yoga.

– I går trente jeg utendørs med fritt utsyn over Larviksfjorden. Det var helt nydelig!

Noe annet hun alltid har tid til, som også gir påfyll i store mengder, er barnebarna.

– Jeg har fire: Tre jenter og én gutt i alderen ti måneder til 13 år, sier hun med sommer i stemmen.

Anne-Lise har heldigvis fått friske barn og barnebarn. Livet har likevel ikke kommet uten sorg og harde slag.

– Faren min døde plutselig av hjerneslag da han var 57, mor døde også tidlig - og mannen min fikk hjerteinfarkt i en alder av 46. Det har vært noen tøffe tak, forteller hun.

Opplevelsene, tapet av foreldrene og sorgen etterpå har gitt henne ny viten om eget sinn. Anne-Lise tenker seg om noen sekunder.

– Jeg trodde jeg var ganske puslete, men det har vist seg at jeg er ganske sterk.

Hjelp oss å hjelpe

Foreningen for barnepalliasjon jobber for helhetlige, gode og fleksible løsninger for de syke barna og deres familier. Dersom du ønsker å hjelpe oss i arbeidet, kan du tegne støttemedlemskap, eller gi en gave her.